אוסמוזה הפוכה

אוסמוזה הפוכה - באנר

אוסמוזה הפוכה הנה שיטה לטיהור מים מתוקים והתפלת מי ים. אוסמוזה הפוכה או פעפוע הפוך, הוא תהליך טיהור שנועד לטהר מים ממולקולות, מיונים, מחומרים אורגניים, ממזיקים, מכלור, מחלודה, מחול, מחיידקים, מבקטריות וכדומה, וכן למנוע טעמי וריחות לוואי במים. בניגוד לאוסמוזה רגילה, אוסמוזה הפוכה אינה תהליך טבעי אלא תהליך הדורש הפעלת כוח חיצוני. כיום, יש לשטראוס מים טכנולוגיות סינון מתקדמות יותר. לפרטים

התהליך

בתהליך של אוסמוזה הפוכה מעבירים תמיסה (למשל מים מלוחים) דרך ממברנה קרומית באמצעות לחץ נגדי ללחץ האוסמוטי, כדי להפוך את התמיסה מבעלת ריכוז חומרים מומסים גבוה (מלח) לתמיסה בעלת ריכוז חומרים מומסים נמוך (מים מטוהרים). הסינון מתבצע בממברנה שאינה נקבובית בעלת עובי מיקרוסקופי של פולימר דחוס המאפשר ברב המקרים מעבר של מים בלבד. הפעלת לחץ גבוה על התמיסה בעלת ריכוז החומרים המומסים הגבוה (בדרך כלל 2-14 בר למים מתוקים ו40-70 בר למי ים) גורמת למים לחלחל דרך הממברנה לצידה השני ולצאת מטוהרים.
  

אוסמוזה הפוכה להתפלת מים

אוסמוזה הפוכה היא אחד התהליכים הנפוצים להתפלת מי ים ומים מלוחים, לשם אספקת מי שתייה או מים להשקיה ושימושים חקלאיים. המתקן המסחרי הראשון להתפלת מים באמצעות אוסמוזה הפוכה פותח והוקם בראשותו של פרופסור סידני לוב מאוניברסיטת בן-גוריון בשנת 1965 בקליפורניה שבארה"ב. בארץ משתמשים במי שתייה שהותפלו ממים מליחים בשיטה של אוסמוזה הפוכה באזור אילת, וקיימים משקים חקלאיים העושים שימוש במי שופכין ומים מלוחים שהותפלו בשיטה של אוסמוזה הפוכה בהתאמה מתאימה לשימושים ייעודיים אלה. מתקן ההתפלה הפועל באשקלון משנת 2005, מתפיל 110 מיליון מטרים מעוקבים של מים בשיטה זו, והוא נחשב למתקן ההתפלה הגדול מסוגו בעולם המתפיל מים בשיטה של אוסמוזה הפוכה בעלות הנמוכה ביותר בעולם.
 

אוסמוזה הפוכה לטיהור מים ביתי

אוסמוזה הפוכה משמשת גם כאחד השלבים בטיהור מים במתקני טיהור מים ביתיים.זאת, בנוסף למסנן המכאני המותקן בהם ונועד למנוע מעבר חלקיקים מעל גודל מסוים ולמסנן הפחם הפעיל הלוכד כלור חופשי ותרכובות אורגניות. במתקנים ביתיים העושים שימוש בשיטה של אוסמוזה הפוכה לטיהור מים, אין צורך במשאבת מים שכן הם משתמשים בכוח הכבידה ליצירת הלחץ החיצוני הנדרש. מתקנים אלה מטהרים 25% מהמים העוברים דרכם בעוד שיתרת המים אינה מנוצלת.
  

אוסמוזה הפוכה בתעשיית המזון

בתעשיית המזון משתמשים בשיטה של אוסמוזה הפוכה בתהליך ייצור היין ובתהליך ייצור תרכיזים כמו מיצי פירות. עוד בשנות השבעים של המאה העשרים השתמשו בשיטה של אוסמוזה הפוכה ליצירת סירופ מייפל. השיטה של אוסמוזה הפוכהחסכונית יותר בהשוואה לשימוש בחימום, ומקילה על הטיפול במרכיבי המזון המכילים חומרים רגישים לחום כמו חלבונים ואנזימים. השימוש בשיטה זו נפוץ בתהליך ייצור היין להעלאת ריכוז היין, לסינון חומרים שונים מתוכו ולהפחתת ריכוז האלכוהול.
שימושים נוספים בשיטת אוסמוזה הפוכה

מתקני שטיפת מכוניות עושים אף הם שימוש בשיטה של אוסמוזה הפוכה. המים המטוהרים במתקני שטיפת הרכב מכילים פחות מינרלים וכתוצאה מכך פוחתת כמות המים הנותרת על הרכב לאחר השטיפה ופוחת העומס על מתקני הייבוש. בתהליכי ייצור מימן בכמויות קטנות מעדיפים לעיתים להשתמש במים מטוהרים בשיטה של אוסמוזה הפוכה, כדי למנוע את היווצרותם של משקעי מינרלים על האלקטרודות ולהפחית את כמות המזהמים במים.

לקבלת הצעת מחיר
מלא פרטים ונתקשר אליך בהקדם